انواع نماهاي متداول از نظر مصالح
مصالح ساختمانی گاها به همان صورتی که در طبیعت یافت می شوند تنها با اندک تغییر شکل استفاده می شود و گاهی از ترکیب آنها با یکدیگر مصالح ساختمانی جدید حاصل میشود. مصالح ساختمانی بر اساس جنس، نحوه تولید و منشا و کاربرد به دسته های متفاوت تقسیم می گردند.
نماها بر اساس مصالح به کار رفته در آنها به انواع زیر تقسیم میشوند.
مصالح معدنی
با گسـترش روزافـزون صنایـع و نیـاز صنعـت بـه مـواد خـام اولیـه و باتوجـه بـه آنکـه زمیـن بسـتری مناسـب بــرای مقاصــد عمرانــی از قبیــل تهیه مصالح نمای سـاختمان به شـمار میرود، آشـنایی بـا مصالح نمای ساختمان با منشا معدنی اهمیت بسـیاری دارد.
مزایای استفاده از مصالح معدنی در نمای ساختمان
- ضد حریق بودن
- تنوع در سایز، ضخامت ، مدل و رنگ
- با توجه به منشا خاکی دارد، این نوع از مصالح دوست دار محیط زیست میباشند
- جی ار سی به دلیل سازگاری با انواع اقلیم های مختلف در سراسر جهان از عمر بالایی برخوردار است
انواع نما مصالح معدنی
فلز
با توجه به دوام، زیبایی و فرمپذیری آسان فلزات این مصالح یکی از مصالح پرکاربرد در صنعت نمای ساختمان میباشد، به خصوص در مواردی که فرمهای نامتعارف مد نظر معمار ساختمان باشد
آلومینیوم نسبت به فولاد ضد زنگ هزینه کمتر و مقاومت بیشتری در برابر خوردگی دارد، امروزه آلومینیومهای کامپوزیتی ایدهآلترین نوع فلزات برای استفاده در نمای ساختمان هستند.
البته تصور اینکه فولاد ضد زنگ و یا آلومینیوم زنگ نمیزند غلط است و هر نوع فلزی در برههای از زمان دچار فرسایش و خوردگی خواهد شد. اما مسئله مهم، میزان دوام آنها متناسب با شرایط اقلیمی است.
انواع نمای فلزی
شیشه
تا اوایل قرن بیستم به دلیل کم بودن مواد اولیه و همچنین هزینه بالای تولید شیشه استفاده از شیشه در صنعت ساختمان بسیار هزینه بر بود، اما با پیشرفت تکنولوژی و بهبود روشها و فرآیندهای تولید، به تدریج، شیشه جایگزین سایر مصالح ساختمانی در نمای ساختمان به خصوص در ساختمانهای بلند مرتبه گردید زیرا علاوه بر امکان استفاده از نور طبیعی، زیبایی، دوام و کمترین هزینههای تعمیر و نگهداری، باعث کاهش قابلتوجهی از وزن ساختمان و فشارهای سازهای بر پیها، ستونها و دیوارهای باربر میشود.
تمامی شیشههایی که در ساختمان به کار می روند باید از ترکیب موادي ساخته شوند که ثبات ویژگیهاي شیشه درطول زمان را تضمین نمایند. به عبارتی باید نسبت به تابش خورشید مقاوم باشند یعنی تابش خورشید سبب خرابی آنها نشود و خواص طیفی آنها در مقابل اشعههاي تابشی مستقیم و غیر مستقیم تغییر نکند.
مزایای استفاده از شیشه در نمای ساختمان
- بالا بردن امنیت و ایمنی ساختمان
- کنترل کننده صدا
- جلوگیری از عبور اشعه ماوراء بنفش
- بهره وری از انژی خورشیدی
- گستره رنگی زیاد
- نمای شیشه ای در مقایسه با سایر نماها دارای بار مرده کمتری می باشد
- پایین آمدن هزینه ها
انواع شیشههای مورد استفاده در نما
- شیشه معمولی
- شیشه نشکن (سکوریت)
- شیشه لمینت
- شیشه چاپی یا اسپندرال
- سند بلاست کردن شیشه
چوب
در سالهای اخیر استفاده از چوب در دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان (نمای چوبی ساختمان) مورد توجه خاص قرارگرفتهاست . بکارگیری چوب در فضای خارجی و نمای چوبی ساختمان به دلایل مختلفی مانند زیبایی نمای چوب، طبیعی بودن، ماندگاری و انعطاف در طراحی و اجرا آن را برای طراحان و معماران بسیار جذاب کرده است.
به دلیل آن که چوب یک ماده زنده می باشد برای استفاده آن در فضای باز بایستی با روشهایی مانند اشباع کردن، فراوری با روغن داغ و فرآوری با حرارت آن را در برابر تنشهای محیطی مانند سرما، گرما، رطوبت و… مقاوم ساخت.
مزایای استفاده از چوب در نمای ساختمان
- استفاده از چوب به دلیل مقاومت و استحکام بالا در شرایط جوی گوناگون و همچنین عایق حرارتی و صوتی بودن در ساخت نمای ساختمان همیشه مورد توجه بوده است.
- نصب آسان و سریع، قابلیت جدا سازی و تعمیر، نظافت و شستشوی آسان از دیگر مزایای استفاده از چوب هستند. ناگفته نماند که چوب به دلیل برش بسیار راحت و قابیلت برش به صورت منحنی یکی از انتخاب های ویژه طراحان نما و فضای داخلی ساختمان ها به شمار میرود.
انواع مصالح چوبی مورد استفاده در نما
نماي سبز
توسعه شهرنشینی در سالهاي اخیر منجر به توجه بیشتر به ایجاد فضاي سبز در فضاهاي شهري به عنوان یک رویکرد پایدار براي بهبود اکولوژي و تغییرات آبوهوایی در محیط زیست، شده است. دیوارها و نماهاي سبز یکی از راهحلهایی است که به همراه سقفهاي سبز براي افزایش مساحت فضاي سبز شهرها اندیشیده شده است.
دیوار سبز دیواري است که یا به طور خودایستا است یا بخشی از یک ساختمان است که به طور کامل یا بخشی از آن از گیاه پوشیده شده است. از فواید آن میتوان به استفاده مجدد از آب، بهبود کیفیت هوا و کاربرد به عنوان مانع صوت اشاره کرد.